Dinoszaurusz paraziták. Nem a külső, a hangulat változik


mikor teheti meg a férgek megelőzését

Dínók — Volt szociális és antiszociális is! A paleontológusok azt kutatták, hogy egyes dinoszauruszok miért szerettek egymás közelében élni, míg mások miért törekedtek arra, hogy fajtársuktól tartsák a biztos távolságot.

10 GYILKOS PARAZITA, amikhez képest a horrorfilmek gyerekmesék

Munkájuk eredményeit a Cretaceous Research című szakfolyóiratban publikálták a kutatók. Mint hozzáteszik, a dinoszauruszok társas életmódjára utalhatnak az úgynevezett "tömeges halálközösségek", melyek olyan egyedek maradványait tartalmazzák, fa tetű parazita nagyon rövid idő alatt ugyanazon esemény következtében vesztették életüket, így indirekt módon arra utalnak, hogy az élőlények a haláluk előtt kisebb-nagyobb csoportokba tömörülhettek.

A kutatók szerint az ankylosauriáknak nevezett páncélos dinoszauruszok esetén azonban a helyzet nem ennyire egyértelmű.

cdc giardia prévention

A dinoszaurusz csontvázanyagok többsége arra utal, hogy ezek az élőlények inkább kedvelhették a magányos dinoszaurusz paraziták. A kutatási téma alapját a bakonyi iharkúti dinoszaurusz lelőhelyről előkerülő 12 páncélos dinoszaurusz csontváz adta, melyek azonos kőzetrétegből és egymáshoz közeli helyzetben kerültek elő, azt sugallva, hogy az ankylosauriákról általában feltételezett magányos életmód nem tekinthető minden esetben megalapozottnak - írják.

A vizsgálat során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az iharkúti leletanyagon kívül további két Ankylosauria - a Gastonia és a Pinacosaurus - esetében is feltételezhető a társas életmód. A kutatók szerint a társas életmódnak több hátránya is lehet az élőlények számára: amellett, hogy megnöveli az egyedek közötti versengést az élelemért és más forrásokért, megkönnyíti a paraziták és más betegségek terjedését is.

gyógymód férgeknél emberek vélemények

Pozitív hozadéka viszont, hogy a csordában élő élőlények egyedeihez nehezebben férnek hozzá a ragadozók. Azonban a nagyobb testtömeg, valamint a defenzív struktúrák például a szarvak, tüskék jelenléte is védelmet nyújthat a ragadozóktól, így lehetővé válik a magányos életmód. Ez elméletben lehetővé tehette a magányos életmódot egy olyan világban, ahol a növényevő állatokra gyakorolt predációs nyomás a kor hatalmas testű ragadozó dinoszauruszainak ismeretében igen magas lehetett" - fejtette ki Botfalvai Gábor a Magyar Természettudományi Múzeum és az ELTE TTK Őslénytani Tanszékének munkatársa.

férgek felnőttek kezelésére gyógyszerek

A társas életmód másik negatív hozadéka, hogy dinoszaurusz paraziták csordában élő állatoknak nagy területeket kell bejárniuk, hogy a csoport egyedei hozzájuthassanak a szükséges táplálékmennyiséghez. Ezt figyelembe véve, az ankylosauriák arányaiban rövid végtagjai, zömök teste, és a testüket borító nehéz páncélzat jelentősen megnehezíthette a nagyobb területeken átívelő folyamatos vándorlást.

Továbbá kimutatható, hogy a legtöbb páncélos dinoszaurusz végtagjaira jutó testtömeg aránya jóval nagyobb, mint más növényevő dinoszauruszok esetén, mely szintén a csoportos életmóddal járó folyamatos vándorláshoz szükséges energiahatékony helyváltoztatásnak ellentmondó anatómiai jellegzetesség.

kezelésére bélféreg

Ez az általános megállapítás azonban kevésbé igaz az agilisabb testarányokkal rendelkező iharkúti Hungarosaurusra - azaz pont az egyik olyan ankylosauriára, mely valószínűleg csoportos életmódot folytatott - jegyezte meg Ősi Attila az ELTE TTK Őslénytani Tanszékének vezetője.

A kutatók szerint az állatok szociális viselkedését az életterük fizikai strukturáltsága is jelentősen befolyásolja. Azt tapasztalták, hogy a nagyobb csordák nyílt vegetációjú területeken alakulnak ki, míg a zárt erdőségek nem igazán kedveznek az ilyen csoportosulásoknak.

a pinworm tojások halálozási hőmérséklete

Az eddigi vizsgálatok megállapításai szerint a páncélos dinoszauruszok tömeges halálközösségei leggyakrabban sivatagos, vagy félsivatagos, gyér növényzettel borított paleokörnyzetekből ismertek. A magyarországi dinoszaurusz-lelőhelyről ismert páncélos dinoszaurusz leletek azonban sűrű ártéri erdőkkel jellemezhető szubtrópusi környezetekből ismertek, mely azt mutatja, hogy ezek az élőlények a zárt erdőségek ellenére is csoportokban mozogtak.

Azonban a mai élővilág beható tanulmányozásával olyan dinoszaurusz paraziták tudunk támaszkodni, melyek segítségével közelebb kerülhetünk a megoldáshoz" - fejtette ki Botfalvai Gábor.

  • Forrás: Cretaceous Research Most először sikerült egy dinoszaurusz esetében súlyos csontvelőgyulladás betegségét, valamint egy vérben élő parazita mikroorganizmus jelenlétét bizonyítania egy brazil kutatócsoportnak.
  • A tudósok a Nature Communications eheti számában publikálták kutatásuk eredményeit.
  • Ahol a kerekférgek emberben élnek

A faktorok együttes értelmezésével kirajzolódott kép alapján az ankylosauria fajok többsége magányos életmódot folytathatott, míg egyéb ankylosauriák, például az iharkúti páncélos dinoszauruszok is, kisebb méretű csoportokat képeztek. A kutatók szerint ez a tanulmány arra is rávilágított, hogy a szociális viselkedés még egy ilyen szűk dinoszaurusz paraziták anatómiai szempontból erősen specializált élőlénycsoportban is sokkal változatosabb lehetett, mint amilyennek eddig gondolták.

  • A dinoszauruszok is szenvedtek a tetvektől százmillió éve Origo
  • Már a dinoszauruszok is szenvedtek a tetvektől somogyi-gumi.
  • Paraziták fehérek