Egér parazita, Nem fél többé a macskától az egér


Admin National Geographic Magyarország A rágcsálókon élősködő Toxoplasma gondii ügyes trükköt alkalmaz, hogy átkerüljön szaporodóhelyére, a macskákra.

Elképesztő parazitára bukkantak

Úgy változtatja meg a fertőzött patkányok és egerek agyműködését, hogy azok nem taszítónak, hanem vonzónak találják ragadozóik szagát. Egy új tanulmány szerint a parazita egysejtűvel fertőzött rágcsálókat vonzza a macskavizelet szaga, ami azt jelzi, hogy elvesztették a szag iránti természetes idegenkedésüket.

  1. Lélegzet mentol
  2. Index - Tudomány - Egerek, amik nem félnek a macskáktól

Az élősködő csak a macska belében tud ivarosan szaporodni, így számára előnyös, ha átkerül a rágcsálóból a macskába, akár úgy, hogy az utóbbi megeszi az előbbit. Vyas kísérletei azonban bebizonyították, hogy más a helyzet.

férgek neve az emberi kromoszómákban féreg paraziták

Vizsgálatai egér parazita, mennyire precíz és hatékony a tudatmódosító parazita. Miközben a T. A Toxoplasmával fertőzött egereknek és patkányoknak megmaradnak a legjellemzőbb félelmeik, így továbbra is irtóznak a kutyaszagtól, a furcsa szagú élelemtől és a nyílt tértől. Ráadásul a fertőzött rágcsálók nem tűnnek betegnek.

meddig távolítsuk el a parazitákat milyen parazitákból gyógyulnak meg

Kizárólag a macskákkal szembeni viselkedésük válik abnormálissá. A fertőzött rágcsálókat éppen ellenkezőleg, láthatóan vonzotta a szag.

Mi a toxocarosis? A toxocarosis fertőző betegség. A fertőzés okozója az orsóférgek közé tartozó, Toxocara-nak nevezett parazita féreg. A Toxocara-nak több faja van.

Vyas csoportja fölfedezte, hogy a Toxoplasma cisztákat képez az agyban, amelyek elsősorban az agy amygdala nevű területén halmozódnak föl. Mivel ez a régió a félelemmel és az izgatottsággal kapcsolatos, a fölfedezés új támpontot szolgáltatott arra, hogyan manipulálja az élősködő a gazdaállat viselkedését.

férgek bárányokban diéta féreg tabletták vélemények

Sok parazita befolyásolja a gazda viselkedését, nyilatkozta a médiának Vyas munkatársa, Robert Sapolsky, a Stanford Egyetem idegkutatója, de a legtöbb esetben meglehetősen durva módon. A fertőzött állat például megvakul egér parazita egyenesen belesétál a ragadozó szájába.

Egér vs egérfogó. Fő a nyugalom