Lazac galandféreg
Tentacularia coryphaenae – Wikipédia
Nem szívesen piszkálom meg ezt az ősigazságot, de finomítani azért muszáj rajta: a mélyhűtött hal is lehet friss. Sőt, a mélyhűtés néha még biztonságosabb, mint közvetlenül a hálóból enni a halat. Jöjjön egy újabb riogatós post. A halaknak ugyanis - minden más állathoz hasonlóan - megvannak a maguk parazitái. A parazitáktól pedig csak forróság vagy jéghideg hatására szabadulhatunk meg.
A lazac az nem hal, de süssük meg.
A sült halunk így nem veszélyes, de a tőkehalmáj és sushi rajongó nyers hal zabálók csak a mélyhűtő segítségével lehetnek biztonságban. A halakban több száz parazita élhet, de ezek közül mindössze háromtól kell tartanunk. A fóka- a fonál- és a galandféregtől.
A fókaféreg általában fehér húsú halakban, például tőkehalban, lepényhalban, naphalban és a halibuban bukkan fel azért akad kardhalban isés a halászok nagy bánatára örökre elijesztheti a gyenge gyomrú fogyasztót a halevéstől.
- Malária plazmodium reprodukciója vörösvértestekben
- Tweet A lazac egy igen közkedvelt étel, bár igaz, hogy az ára nem a legbarátibb.
- Helminth inváziós jelek felnőtteknél
- Paraziták a legyektől
- Gusztustalan meglepetés rejtőzött a frissen vásárolt halfilében
- Kineziológiai paraziták
- Lehet e jobb lenni a parazitákkal
Azért, hogy a kis szörnyeket kiszűrjék, a lazac galandféreg húsát feldolgozás előtt egy speciális szerkezettel átvilágítják és a látható parazitákat kiszedik.
Az eljárás pont annyira hatékony, mint a reptéri átvilágítás. Vagy bejön, vagy nem.

Az utóbbi lazac galandféreg a férgek a konyhánkban landolnak, és legkésőbb a tányérunkon fel is fedezzük őket. Na, innentől nehéz újra a haleveés. A fonálféreg ezzel szemben az édesvízi és a kétlaki halakat szereti, például a vad lazacotami tengerben él ugyan, de íváskor a folyóvízbe költözik.
Azért a lazacon kívül vígan megél a polipokban, heringekben és a szardíniában is. Ha a féreg lárvái a hallal az emberbe kerülnek, befúrják magukat a gyomor vagy a vékonybél falába, amitől alapból szörnyű hasfájást kap az áldozat, de rosszabb esetben elzárhatják a vékonybelet vagy vakbélgyulladáshoz hasonló tüneteket okozhatnak.
Az is előfordul, hogy a garatban telepednek meg. Ami biztos, hogy mind a bőrön, mind lazac galandféreg gyomorban produkálnak tüneteket és általánosan rossz közérzetet okoznak.
Navigációs menü
A fonálféreg egyébként nem öl meg, ráadásul Japánban, ahol sok nyers halat esznek elég gyakori lazac galandféreg. A galandféreg bezzeg nem okoz ilyen jellegzetes tüneteket. Ő évekig képes elélni az emberben úgy, hogy csak testsúlycsökkenést és Bvitamin hiányt generál.
A jó hír az, hogy a parazitáktól könnyen megszabadulhatunk, ha 60 ºC feletti hőkezelésnek tesszük ki őket, vagy legalább hét napig ºC alatt tároljuk a halat. Ennyit pedig simán produkál az otthoni mélyhűtőnk. Mondjuk ritkán előfordul, hogy a húsban marad parazitatetem allergiás reakciót okoz az arra érzékenyeknél. De ez nem jellemző. Most hiába hiszi azt, hogy ha megszabadul a parazitáktól, mindent megúszott.
Bélférgek keserítették meg a bronzkori britek életét » Múlt-kor történelmi magazin » Hírek
A baktériumokat nem öli meg a fagyasztó. A baktériumok ellen kizárólag a frissesség nyújt védelmet. Lazac galandféreg a halakat általában közvetlenül a lehalászás és előkészítés belezés, filézés után már mélyhűtőbe is teszik. Ezt meg persze az ízük bánja. A halban lévő fehérje ugyanis a hullamerevség után bomlani kezd, amitől egy ideig egyre ízesebb lesz a hús, majd egy ponton túl kezdődik a romlás.
- Mit kell inni a paraziták kezelésére
- Másfél méter hosszú szalagféreg volt a sushi kedvelő ember testében Origo
- Férgek kiutasítása fórum
- A legjobb gyógymód az emberi helminták ellen
- Index - Tudomány - Az év leggusztustalanabb háziállata: 6 méteres féreg nőtt a beleiben
- Parazitaellenes segítség
- A paraziták súlygyarapodást okoznak
Na, ezt a pontot kell kivárni. A mélyhűtést hajón intéző halászok nem szokták.
Több gazdaszervezeten is keresztülmennek
A mélyhűtött hal íze persze a hal fajtájától és a tárolás idejétől is függ. A zsírosabb halak nem sínylik meg annyira a fagyban töltött napokat, de a soványak felolvasztva pépesek, elkészítve rágósak lehetnek. Néhány hónapnál tovább pedig ne tartogassa a halat.

Az sem tesz jót neki. A tanulság tehát az, hogy japán étteremben adjuk hálát a sushin terpeszkedő mélyhűtött halnak, és lássuk be, vannak helyzetek, amikor a tenyésztett lazac jobb a vadnál.

Abban legalább nincs fonálféreg.