Milyen megelőzés


Kónya Judit, családorvos A prevenció az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek segítségével még sosem lehetett annyira aktuális, mint napjainkban, és a tendencia valószínűleg folytatódni fog.

a kerekes féreg károsodása

A fejlett országokban az es milyen megelőzés kezdődött az a jelenség, miszerint a halálozási statisztikák élére olyan krónikus betegségek kerültek, amelyek többé-kevésbé környezeti tényezők által meghatározottak, vagyis elvileg a káros hatások kiiktatásával kialakulásuk megelőzhető. A felismerés elvezetett a különböző szűrő- és megelőző módszerek feltérképezéséhez, a prevenciós orvoslás kialakulásához. Az ismeretek bővülésének köszönhetően egyre több betegségről bizonyítható, hogy a kialakulás nagyrészt valamilyen káros környezeti hatásra vezethető vissza.

  • A betegségek megelőzésének tudománya
  • Mi a Trichomonas a nők kezelésében
  • Megelőzés 12 pontja a COVID vírus ellen
  • Mint a férgek szörnyűek

Ezt főképp a méhnyakrákkal kapcsolatban vizsgálták. Emiatt HPV pozitív nők esetében milyen megelőzés rákszűrés gyakrabban negyedévente javasolt.

Több ponton is elejét vehetjük a betegség kialakulásának A betegségek kialakulása hosszú folyamat, mely több lépcsőből áll. A méhnyakrák kialakulását például az alábbiak szerint modellezhetjük.

Prevenció (egészségügy)

A kutatások kimutatták, hogy a humán papillomavírus HPV bizonyos szerotípusai felelősek a méhnyakrákos esetek egy részének kialakításáért, de nem kizárólag a HPV okozza a betegséget. A vírus évek-évtizedek alatt fejti ki hatását.

nemosollal rendelkező felnőttek férgek gyógyszerei

Először a méhnyak nyálkahártyájának mikro- majd makroszkopikus elváltozása alakul ki, milyen megelőzés nőgyógyászati szűrővizsgálattal kimutatható. A betegség tünetei csak ezután jelennek meg, végül a kezeletlen esetekben áttétek alakulnak ki. A betegség számos ponton megelőzhető, amihez a prevenció több szintjét is segítségül hívhatjuk.

A betegségek megelőzésének tudománya

A primordiális prevenció olyan intézkedések összessége, amelyek a betegségek kialakulása szempontjából kockázati tényezőnek tekinthető jelenségek kialakulását akadályozzák meg. Az említett példa vonatkozásában a primordiális prevenció egyik módszerét a HPV elleni védőoltás jelenti.

rossz lehelet egész nap

Elsődleges prevenció Az elsődleges prevenció a konkrét betegség kialakulásának megelőzésére szolgál, vagyis megelőzi a kórkép kialakulását: akár fennállnak veszélyeztető tényezők, akár nem.

Az említett esetben ide tartozik a körültekintő szexuális magatartás és a rendszeres nőgyógyászati kontroll. Fontos a rendszeres szűrés A másodlagos prevenció célja, hogy a betegségeket kezdeti fázisukban ismerjük fel, vagyis még azelőtt, hogy tüneteket okozna.

keményfém szag a szájból

A rendszeres, évenkénti rákszűrés deríthet fényt a már kialakult, de tünetek nélkül jelenlévő betegségre. A szövődmények megelőzése A harmadlagos prevenció célja a klinikai tüneteket okozó betegség további súlyosbodásának megelőzése, a kialakult kórállapot gyógyítása, és ezzel a két tevékenységgel összhangban a szövődmények bekövetkezési valószínűségének csökkentése.

Vagyis, a harmadlagos megelőzés szintje a terápiát is magában foglalja.

Fülzúgás – milyen kezelések vannak? | Geers

Példánkban mind a méhnyakrák gyógyítása, mind a beteg rendszeres ellenőrzése, vagyis az áttétek kialakulásának megelőzése, mielőbbi felismerése áll.

A prevenció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mindenkinek ajánlott, hogy éljen a megelőzés lehetőségeivel, és adja meg önmaga számára az esélyt a gyors gyógyulásra.

Túlsúly[ szerkesztés ] A túlsúly számos különféle betegség esetén rizikófaktornak, mint például a szívbetegségek, magas vérnyomásbizonyos típusú rákos megbetegedések vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Megelőzésének módja a rendszeres testmozgás és a tápláló, kiegyensúlyozott étrend. Szexuális úton terjedő betegségek[ szerkesztés ] A szexuális úton terjedő betegségeket elsősorban óvszerhasználattal javasolják megelőzni, [1] de ide tartozhat az absztinencia, a rendszeres vizsgálatok és szűrővizsgálatok is. Trombózis[ szerkesztés ] A trombózis egy súlyos keringési betegség, amely több ezer, többnyire idős embert érint, akik műtéti eljárásoknak vetik alá magukat, nőket, akik szájon át szedhető fogamzásgátlót használnak, illetve utazókat is.

Tehát ne felejtsük el, hogy minél hamarabb felismerjük a betegséget, annál biztosabb a gyógyulás — de a legjobb, ha a korrekt megelőzési lehetőségekkel meg sem betegszünk.

Forrás: WEBBeteg.

milyen a paraziták