Parazita darázs. Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak


Az angliai John Innes Centre kutatói egy különleges, eddig kevéssé ismert parazita darázsfajra figyeltek fel, amely hatékonyan képes — növényvédő szer nélkül — megvédeni a repcevetéseket és általában a keresztesvirágú növényeket a repcebolháktól — írja a sciencedaily.

parazita darázs protozoánok amelyek emberi paraziták

A parazita darázsfaj elősegítheti a növényvédő szer mentes védekezést az óriási károkat okozó repcebolhák ellen. A kártevők világszerte különleges kolóniákat alkotnak, amelyekből több ezer rovar rajzik ki, és — különösen az őszi vetésekben — jelentős terméskiesést okozelpusztításuk pedig csak a betiltott vagy betiltandó neonikotinoid szerekkel lehetséges.

A repcebolhák A ban felfedezett és több kutatóhely által génszekvenálással azonosított, de egyelőre csak a Microctonus brassicae latin néven említett parazita darázs úgy pusztítja el a szóban forgó kártevőket, hogy a petéit azok testébe helyezi, és ez által egész kolóniákat képes megsemmisíteni.

parazita darázs gyógynövény az emberek élősködésére

A John Innes Centre lehetőséget lát arra, hogy a szóban forgó parazita parazita darázs, illetve más parazita rovarok mesterséges elszaporításával és a veszélyeztetett területekre való kijuttatásával hatékonyan fel lehet venni a harcot a repcebolhák ellen. A kutatások eddigi részletes eredményeit az Entomologia Experimentalis et Applicata folyóiratban közölték.

parazita darázs pikabu paraziták