Szitakötő paraziták


NaturalSwiss Videók - A gyomorban élő paraziták

By: Boda Szitakötő paraziták. A legutóbbi Kiskunsági Nemzeti Parkban tett kiránduláson óriási szerencsém volt és életemben először láttam és fotóztam vörös gémet - azonban a szárazság miatt visszahúzódó vizek nem tettek jót a fotózásnak sem, így csak a távolból figyeltem a ludakat, gólyatöcsöket és ölyveket.

szitakötő paraziták helmintojás és enterobiasis mi ez

Mivel azonban az idő csodálatos volt, ezért gondoltam, hogy még egy kicsit elmerengek a festői tájon. Üldögéltem az árnyékos padokon, már a fényképezőgépet is letettem, amikor figyelmes lettem a körülöttem repkedő szitakötőkre.

szitakötő paraziták parazitáktól való tisztítás gyógyszerek

Utánaolvasva egészen elképesztő dolgokat tudhatunk meg róluk, mint például, hogy a mellkasukban 32 szárnymozgató izom van - nem meglepő tehát, hogy ők a legjobban repülő rovarok. Erős, fűrészes állkapcsaikkal főként szúnyogokat, legyeket és levéltetveket fogyasztanak. Azok a nagy összetett szemek nem véletlenül ekkorák, hiszen főként látásukkal tájékozódnak - akár 8 méterről is képesek felismerni a fajtársakat.

szitakötő paraziták férgek élhetnek a fejében

A fenti két képen egy dróton pihenő piros szitakötő látható. Repülés közben már sokkal nehezebb elcsípni a szitakötőket - pont a nagy sebesség és hirtelen irányváltások miatt.

szitakötő paraziták gyógyszer a test teljesítményének javítására

Egy példányról néhány kép azért született, igaz, nem a piros szitakötőről A végén aztán sikerült még egy érdekességet lefotózni: A képen atkás szitakötő látható. Ezek a paraziták még lárva korukban telepednek rá a szitakötőre, akin aztán sokáig élősködnek - egészen addig, amíg vissza nem tér a vízhez szaporodni.

szitakötő paraziták a féregtabletták nem segítenek

Ami a fotós különleges - legalábbis számomra - hogy a kutatások, amiket a témában olvastam kifejezetten ritkának tartják azt, amikor a szárny erein telepednek meg az atkák. Bár ezek az atkás egyedek egészségesnek tűnnek, de az szitakötő paraziták, a repülésük és a szaporodásuk sikeressége is negatívan változik az egészséges szitakötőkhöz képest.