Színpadi férgek


színpadi férgek férfiakban húgycső a húgycsőből

Az előadás nagy sikert aratott, és azóta is repertoáron van. A Nachtkritik kritikusa, Falk Schreiber a színházi tér leírásával kezdi cikkét Helló, bogárkám!

színpadi férgek kötelező paraziták okoznak

Viszont ellentétben ez utóbbiakkal, az Átváltozás távol áll attól, hogy jó színpadi alapanyag legyen, ráadásul Kafka maga kérte, hogy a férget ne ábrázolják soha: elbeszélése nem rémtörténet. Az eredeti elbeszélés nemcsak halk és cselekménytelen: a főszereplő, a depresszív és finom emberi lélekkel rendelkező iszonyatos féreg színészi megmutatása is rendkívül problematikus.

színpadi férgek a belek fortyogása férgekkel

A darab és Bodó előadása eltérnek az eredeti történettől, inkább annak paródiáját alkották meg, abból kiindulva, hogy ma egy efféle másság milyen reakciókat váltana ki a környezetéből, milyenfajta groteszk magyar—német, európai fogyasztói rémálmot indukál.

Magát a férget pedig nem vagy alig mutatják meg a színpadon, helyette azt a rémületet, iszonyatot, csodálatot, röhejt, amelyet felkelt színpadi férgek őt szemlélő szereplőkben. A féreg ugyanakkor mégsem láthatatlan: ez a hatalmas lény a százlábú, százfejű közönség.

színpadi férgek az emberi parazitafertőzés és kezelés jelei

A nézők szubjektív kamerával, Gregor Samsa szemszögéből nézik a szörnyű bohózatot. A féreg mi vagyunk.