Toxoplazma hüvelyi. Vizsgálatok a terhesség ideje alatt


Toxoplasmosis, a rettegett terhességi betegség - Fejlődése több lépcsőben történik, amelynek döntő láncszeme a macska. A macska által bekebelezett kórokozók a belében elszaporodnak és kialakulnak a megtermékenyített petesejtek, amelyek a macska székletével a szabadba kerülnek. Innen jutnak a legkülönbözőbb állatok, vagy akár az ember szervezetébe, létrehozva a fertőzést.

Toxoplazmózis A toxoplazmózis a Toxoplasma gondii nevű parazita által okozott fertőzésaz esetek nyolcvan százalékában tünetmentesen zajlik. Toxoplazma hüvelyi akkor van, ha várandós kismama kapja el a betegséget, ugyanis a fertőzés a magzatnál agyvelő-gyulladást okoz.

TOXOPLASMOSIS VS KEHAMILAN

Miután a fertőzés kialakult, és egészséges felnőtt embereknél egy hét alatt meggyógyul. Ez után egy életre szóló védettség alakul ki, tehát kétszer nem lehet elkapni ezt a betegséget. A toxoplasma fertőzés okai A toxoplazmózist a macskák ürüléke terjesztheti, ezért gyakoribb a macskatartók körében. A macska székletével szennyezett talaj sok ideig, akár egy évig is fertőzésforrást jelenthet.

toxoplazma hüvelyi

A fertőzés terjedhet még nem eléggé átsütött vagy megfőtt birka- vagy disznóhús fogyasztásával is. A betegség emberről emberre nem terjed. A toxoplazmózis tünetei A fertőzés teljesen egészséges immunrendszerű, felnőtt embereknél sokszor tünetmentesen zajlik le.

Elnézést, hogy Önre zúdítom a problémáimat, de jól jönne valami bíztatás, megoldási javaslat!

Ritkább esetekben jelentkezhet mérsékelt láz, fejfájás, torokfájás és izomfájdalom is. Immunbetegség, mint például AIDS esetén azonban a helyzet súlyosabb, ilyenkor agyvelő-gyulladás, tüdő- szív- szem- és májbetegség is jelentkezhet.

toxoplazma hüvelyi

Terhesség alatti megfertőződés esetén a nő átadhatja a fertőzést a csecsemőnek, akinél agyi meszes gócok, vízfejűség és epilepsziás görcsök jelentkezhetnek. A toxoplazmózis kezelése Az esetek nagy részében a fertőzést fel sem fedezik.

Egészséges immunrendszerű páciens esetén a betegség kezelés nélkül is meggyógyul, ezért bármiféle orvosi beavatkozás szükségtelen.

toxoplazma hüvelyi

Kivételt képeznek ez alól a kisgyerekek, az immunhiányos állapotban toxoplazma hüvelyi betegek és a terhes nők. A kezelés gyógyszeres, történhet spiramicinnel, szulfonamidokkal, anyai fertőzés esetén pedig antibiotikumkúra ajánlott.

toxoplazma hüvelyi